"Aşılar her yıl dünya çapında milyonlarca ölümü önler" "Aşılar her yıl dünya çapında milyonlarca ölümü önler"
Sarımsak, sadece yemeklere lezzet katan bir malzeme olmanın ötesinde, düzenli tüketildiğinde sağlık açısından önemli faydalar sağlayabilen bir besindir. Beslenme uzmanlarının yaptığı araştırmalar, bu keskin sebzenin kalp, sindirim ve bağışıklık sağlığına olumlu katkılar sağladığını göstermektedir. Sarımsak, vücuda alınan besinler aracılığıyla vitamin C, çinko, demir, potasyum, magnezyum ve vitamin K gibi sağlık için hayati önem taşıyan maddelerin daha fazla emilimini destekler. Beyaz kan hücrelerini artırarak sistemik iltihabı azalttığı belirlenen sarımsak özütü, yapılan bir derleme çalışmasında bu etkiyi ortaya koymuştur. Özellikle yüksek kolesterol veya diyabeti olan bireylerde sarımsağın kolesterol seviyelerini düzeltebildiği gözlemlenmiştir. Metabolik sendromu olan bireylerde yapılan bir çalışma, sarımsağın hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını düşürebileceğini göstermiştir. Ayrıca, diyabet hastalarında yapılan bir meta-analiz, sarımsağın açlık kan şekeri ve hemoglobin A1C seviyelerini düşürmede plaseboya göre daha etkili olduğunu ortaya koymuştur. Sarımsak, prebiyotik özelliklere sahiptir ve düzenli tüketildiğinde bağırsak sağlığını destekleyerek daha çeşitli ve sağlıklı bağırsak mikrobiyomlarına yol açabilir.
Editör: Gizem Mehli