Genç yaşta e-sigaranın esiri olmayın! Genç yaşta e-sigaranın esiri olmayın!
Kış aylarında popüler olan portakalın tüketilmesi için açıklanan 10 neden var. C vitamini ve antioksidan içeriği sayesinde günde 1-2 tane portakal tüketmek, sağlık için faydalı olabilir. Portakal, sadece C vitamini açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda şu faydaları sağlar:
  1. Hücre hasarını önler: İçerdiği C vitamini, hücre hasarını engeller ve vücuttaki serbest radikallere karşı savaşır, bu da kansere neden olabilecek etkileri azaltabilir.
  2. Bağışıklık sistemini güçlendirir: Portakal, bağışıklık sistemini destekler ve mikroplara karşı korur, hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
  3. Göz sağlığını destekler: Yaşa bağlı göz hastalıklarını önleyebilir, göz sağlığını destekler.
  4. Demir emilimini artırır: Demir emilimini artırarak anemi gibi durumların iyileşmesine yardımcı olabilir.
  5. Stresle mücadelede yardımcı olur: C vitamini, stres hormonu olan kortizolün düzenlenmesine yardımcı olabilir, bu da kan basıncını düzenlemeye katkı sağlayabilir.
  6. İnflamasyonu azaltır: Kalp, damar hastalıkları, artrit ve Alzheimer gibi hastalıklarda inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
  7. Folik asit kaynağıdır: Hamilelikte doğumsal defektleri önlemeye yardımcı olabilir.
  8. Sindirim sağlığını destekler: Kabuğuyla birlikte kurutulmuş portakal, iyi bir diyet lifi kaynağıdır, bu da bağırsak hareketlerini düzenleyebilir ve sindirim sağlığını destekleyebilir.
  9. Böbrek sağlığını destekler: İçeriğindeki sitrat, böbreklerde kalsiyum birikimini önleyerek taş oluşumunu engelleyebilir.
  10. Stres düzeyini azaltabilir: Portakal yağı, bazı bakteri ve mantar türlerinin üremesini durdurabilir, stres düzeyini azaltarak anksiyete ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

Portakal yerken dikkat etmesi gereken kişiler

Bununla birlikte, asitli bir meyve olan portakal bazı durumlarda sıkıntılara yol açabilir. Özellikle gastrit, reflü veya ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerde mide yanması, şişkinlik veya gaz gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca, kan sulandırıcı ilaçlar kullananların portakal tüketimini sınırlaması ve yüksek tansiyon veya kolesterol ilaçları kullananların doktorlarına danışması önemlidir. Alerjik reaksiyonları olan bebeklere bir yaşından önce portakal veya portakal suyu verilmemesi tavsiye edilir.

Her zaman olduğu gibi, kişisel sağlık durumunuzu ve ilaç kullanımınızı dikkate alarak, beslenme konusunda uzman bir profesyonel ile görüşmek en uygun seçenektir.

Editör: Gizem Mehli