İsrafın boyutunu bu fotoğraf anlatıyor

BM verilerine göre Türkiye'de yılda kişi başı 93 kilogram, toplam 7 milyon 700 bin ton gıda çöpe gidiyor. Buna göre sadece israf edilen ekmeğin mali değeriyle yılda 500 adet okul yapılabilir. Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, Türkiye'nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde son 10 yılda yaklaşık 10 milyar ton gıdanın çöpe gitmesi israfın boyutunu gösteriyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) hazırladığı 2021 Gıda İsraf Endeksi Raporu'na göre, dünyada her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Üretimden tüketime gelene kadar israf oranları BM Çevre Programı (UNEP) ve ortak kuruluşu WRAP tarafından hazırlanan Gıda İsrafı Endeks Raporu 2021'e göre evler, restorantlar ve dükkanlar arasında üretilen gıdanın yüzde 17'si çöpe atılıyor. Çiftlikler ile tedarik zincilerinde de gıda kaybı yaşanmasıyla toplamda gıdanın üçte biri hiç bir zaman tüketilmeden israf oluyor. Yoksul ülkelerde de israf oranı yüksek Gıda israfının genellikle zengin ülkeleri etkilediği düşünülse de rapor en yoksul ülkelerde veriler yeterli olmasa da hemen hemen her yerde gıda israfının benzer olduğunu gösteriyor. Çalışmaya göre tedarik zinciri içinde, tüketim aşamasında gıdanın yüzde 11'i evlerde, yüzde 5'i gıda hizmetlerinde ve yüzde 2'si de perakande satışlarında israf oluyor. Akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısı 238 milyona ulaştı Başka bir BM raporunda ise bu israfa karşı gıdaya ulaşamayan insan verileri yer aldı.