Sarıyer'deki Kalender Kasrı'nda düzenlenecek törenle, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan arasında imzalanacak mutabakat metni ile Karadeniz'de ortaya çıkan mayın tehlikesine karşı ortak hareket edilecek. 2022 yılında Ukrayna-Rusya savaşının başlamasının ardından Karadeniz kıyısındaki ülkelerin bu tehlikeden etkilenmeye başlamasıyla birlikte, üç ülke arasında ortak bir inisiyatif alınarak, deniz emniyetini sağlamak amacıyla bir Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu oluşturulması kararlaştırıldı.

Karadeniz'in güvenliğine önemli katkılar sağlamayı hedefliyor

Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov'un Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile birlikte imzalayacağı mutabakat metni, Karadeniz'in güvenliğine önemli katkılar sağlamayı hedefliyor. 1907 Lahey Sözleşmesi çerçevesinde, demirleme donanımlarından ayrılan mayınların bir saat içinde zararsız hale gelmesi gerektiği belirtilirken, sürüklenen mayınların ateşleme mekanizmalarının devre dışı kalıp kalmayacağına dair bir hüküm bulunmuyor.

Mayın Karşı Tedbirler oluşturuldu

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülen mayın gözetleme faaliyetlerine ek olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan çalışmalarla Romanya ve Bulgaristan ile birlikte Karadeniz'de sürüklenen mayın tehdidine karşı etkili önlemler alınacak. Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'nun oluşturulmasıyla, Karadeniz'in seyrüsefer emniyetine önemli katkılar sağlanması ve bölgenin güvenli bir haline getirilmesi amaçlanıyor.

Grubun faaliyetleri arasında yıllık tatbikatlar, eğitimler ve liman ziyaretleri gibi konular bulunacak. NATO müttefiki ülkeler olan Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, "MCM Black Sea" inisiyatifiyle operasyonel olarak işlevsel hale getirilecek olan Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu ile Karadeniz'de güvenli bir bölge oluşturmak için ortak çalışmalara devam edecek.

Yılda en az iki defa toplantı

Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı ile birlikte, taraflar arasında Deniz Kuvvetleri Komutanları katılımıyla bir komite oluşturulacak ve yılda en az iki defa toplantı düzenlenecek. İnisiyatifin komutasının altı aylık periyotlarla dönüşümlü olarak yürütülmesi ve görevi yürütecek birlik ve filo komutanlarının, komutayı devralacak ülkeden görevlendirilmesi öngörülüyor. İnisiyatifin her ülkeden birer mayın karşı tedbirleri gemisi ile bir komuta kontrol gemisinden oluşması beklenirken, altı ayda en az iki defa on beşer günlük periyotlarla harekat icra edilecek. Grubun aktif hale getirilmesi için ise her üç ülkenin iç hukuk prosedüründen geçilmesi planlanıyor.