Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, reel sektör görüşmeleri kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi toplantısına katıldı. Toplantıda, ihracatçılar açısından önemli görülen konular geniş bir kapsamda ele alındı.
Erkan, toplantıda, fiyat istikrarının, istikrarlı ve sürdürülebilir büyüme için önemine değinerek, hem ihracatçıların dış talep nedeniyle yaşadığı zorlukların hem de ekonominin güçlü taraflarının farkında olduklarını bildirdi.
Erkan, merkez bankalarının toplumsal refaha katkı sağlamalarının, para politikasının ancak fiyat istikrarına odaklanmasıyla gerçekleştiğini belirterek, şu bilgilendirmede bulundu:
"Bu amaç aynı zamanda genel denge ve sürdürülebilirlik perspektifiyle ekonominin reel kesimini de yakından takip etmeyi gerektirmektedir. Bu kapsamda, ihracatçılarımızın ekonomiye dair projeksiyonları, eğilimleri ve görüşleri de değerlendirmelerimizde önem arz etmektedir."
Küresel ekonominin geçirdiği dönüşümle birlikte Türkiye'nin yükselen potansiyelinden bahseden Erkan, bu konuda da şu ifadeleri kullandı:
"Fiyat istikrarının sağlanması ve sürdürülmesi, Türkiye'nin bu dönüşümden en üst düzeyde faydalanmasını sağlayacaktır. Bu hedef doğrultusunda, ihracatçılarımızın da desteğiyle, kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz."
Erkan, uygulanan politikanın etkisinin zamana yayıldığını, diğer yandan öncü gösterge niteliğinde bazı olumlu sonuçların alınmaya başlandığını kaydederek, şöyle konuştu:
"2024'ün ikinci yarısında başlayacak dezenflasyon döneminden önceki geçiş sürecinde talepte dengelenme yaşanırken, doğru politika tasarımlarıyla, üretimin sürekliliğinin sağlanmasına katkı vermeyi sürdüreceğiz."
"Türk Lirası'na geçiş zamanı geldi"
Türk Lirası'na geçiş zamanının geldiğinin altını çizen Erkan, şu ifadeleri kullandı:
''Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz. Mayıs ayı sonunda durma noktasına gelen kredi akışı karşısında hızla harekete geçerek piyasa mekanizmasının yeniden tesisini sağladık. Bireysel kredilerde israf ve enflasyona yol açan aşırılık giderilirken, ticari krediler süreklilik göstererek üretim kapasitesine katkıda bulunmaktadır.''