TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında yapılan özel oturumu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanı sıra parti genel başkanları, milletvekilleri, eski meclis başkanları ve ülkelerin temsilcileri katıldı. Oturumun açılış konuşmasın gerçekleştiren Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın başta çocuklar olmak üzere bütün millete hayırlı olmasını diledi. Kurtulmuş, "104 yıl evvel Türkiye’nin içinde bulunduğu zor şartları hepimiz gayet iyi biliyoruz. Savaşta yıkılmış, tarumar edilmiş, her tarafı işgal edilmiş, payitahtı işgal edilmiş olan bir ülkenin en zor ve çetin şartlar içerisinde yeniden bir araya gelerek birlik ve beraberlik içerisinde küllerinden doğmasının en önemli işaretlerinden birisi 23 Nisan 1920’de Ulus’taki ilk Meclis binasında gerçekleştirilen toplantıdır ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunun ilk adımı olan Meclisimizin gerçekleştirilmesidir. Öncelikle, o zor şartlar içerisinde Meclisimizi hem milli mücadelenin karargahı haline getiren hem Türkiye demokrasisinin kuruluşunun merkezi haline getiren hem de bu anlamda devleti kuran bir Meclis olma niteliğini ortaya koyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ilk Meclisin o kahraman azalarının hepsini saygıyla, hürmetle yad ediyoruz” dedi.

TBMMde 23 Nisan özel oturumu

TÜRKİYE’NİN İHTİYACI SİVİL ANAYASADIR

Kurtulmuş, Türkiye’nin sivil ve darbe ürünü olan fikirlerden kurtulmuş yeni bir anayasa yapması boynunun borcu olduğunu kaydederek, "TBMM yasa ve anayasa yapma gücüne de salahiyetine de sahiptir. Şu anda bu Meclis halkımızın son seçimde verdiği oyların yüzde 95'inin temsil edildiği fevkalade büyük bir temsil gücüne sahiptir ve bu Meclis eğer milletin iradesini tecelli ettirebilecek bir imkana sahip olursa anayasamızı da yapabilecek imkan ve kudrete sahiptir. Bunun için yeter ki doğru zeminde doğru yöntemlerle tartışmayı başaralım. Çoklu zemin TBMM'dir. Doğru yöntemler de partilerin uzlaşı ile bulacağı yöntemlerdir. Bunları önyargısız bir şekilde konuşarak Türkiye'nin bundan sonraki süreçte ihtiyacı olan gerçekten sivil gerçekten darbenin ürünü olan fikirlerden kurtulmuş yeni bir anayasayı yapması boynunun borcudur diye düşünüyoruz. Bu çerçevede hemen 23 Nisan ‘Milli Egemenlik Haftasını’ geride bıraktıktan sonra önce partilerle yapacağımız temasla bu süreci başlatmayı düşünüyoruz. Arkasından da ifade ettiğim gibi sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, hukuk camiasının fikri olan her türlü kurum ve kuruluşun bu sürece açık ve şeffaf bir şekilde katkı vermesini temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TBMMde 23 Nisan özel oturumu

TBMM İSTİKLAL MÜCADELESİNİN ÖNCÜSÜDÜR

Özel oturumda AK Parti adına konuşan Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM’nin istikbal mücadelesinin ve bağımsızlık yolunun öncüsü olduğunu belirterek, "TBMM’nin milli mücadelemizde gönüllerde yaktığı istiklal ateşi en karanlık günlerde aziz milletimizin yolunu aydınlatmış. Halkımıza güç, cesaret ve moral aşılamıştır. Emsalsiz bir azim ve kararlılıkla Kurtuluş Savaşını başlatan aziz milletimiz, tüm imkansızlıklara rağmen ayağına pranga vurulmasına, bağımsızlığınınım elinden alınmasına izin vermemiş ve bütün zorluklara rağmen çetin mücadelesini şanlı bir zaferle taçlandırmıştır. İstiklal harbimizin karargahı olan TBMM, aynı zamanda demokrasimizin, ulusal egemenliğin de adeta bir sembolü haline gelmiştir. Meclisimizin çatısı altında ortak bir gaye etrafında birleşen aziz milletimiz, büyük zafere ve cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolda en önemli adımı atmıştır. Bugüne kadar darbe, cunta ve vesayet girişimleri ile terör saldırılarına karşı da milli iradenin tecelligahı olan TBMM, 15 Temmuz darbe girişiminde de FETÖ'cü hain teröristlerce bombalanmasıyla bir kez daha gazilik unvanına sahip olmuştur" ifadelerini kullandı.

TBMMde 23 Nisan özel oturumu

PARTİLERİ ADINA KONUŞTULAR

Meclis Genel Kurulundaki özel oturumda DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatımoğulları Oruç, MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir de konuştu. Konuşmaların ardından genel kurul kapandı.