Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün geliştirdiği "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi", 2025 itibarıyla resmen hayata geçiyor. Bu yenilikçi sistem, gayrimenkul işlemlerinde önemli değişiklikler getirecek.
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, projenin geçmişte başlatıldığını ancak 2025'ten itibaren kapsamının genişletileceğini belirtti. Özelmacıklı, "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün başlattığı bu proje, hem şehir modellemesi hem de kadastro altyapısında önemli yenilikler sağlayacak. Yeni yılda sistemin daha geniş bir uygulama alanı bulması bekleniyor," dedi.
TAPU VE KADASTRODA ÜÇ BOYUTLU DÖNEM NASIL OLACAK?
Proje aslında ülkemizin özellikle 3 boyutlu mülkiyet çalışmaları ve şehir modelleri altyapıları oluşturulmak amacıyla 2019 yılında başlatılmıştı. Projede inşaatlarda kullanılan yapıların çizimlerini içeren mimari projeleri tanıtılarak üç boyutlu modellere dönüştürülmesi ve mevcut bina modeli ile de doğrulama yapılmasını kapsıyor.
Aslında kağıtta çizim olarak bulunan projelerin 3 boyutlu olarak hayata geçmesi modelleniyor. Mevcut kadastrolarda bunun uygulanması hedefleniyor. 3 boyutlu verilerin üretilmesi sizin bir mimari projeye artık bakmanıza gerek kalmadan doğrudan binanın farklı açılardan 3 boyutlu bir şekilde kullandığınız dijital ortamlarda binayı modelleyebilmenize imkan sağlıyor.
Mimari projeler ciddi anlamda bir arşiv yükü oluşturuyor. Binalarda ruhsat alırken, gayrimenkul değerleme raporlarında rapor hazırlanırken mimari projelerin tekrar tekrar çıkarılıp incelenmesi gerekiyor. Dijital arşiv sağlanacak olması modern kadastroya geçişte önemli bir avantaj sağlayacak.
‘GAYRİMENKUL DEĞERİNİN DOĞRU BELİRLENMESİ AÇISINDAN FAYDASI OLACAK’
Faydalarına baktığımızda özellikle sınırlarla ilgili anlaşmazlıkların giderilmesi, eğim ve benzeri faktörleri üç boyutlu kadastroya göstermeniz çok daha kolay oluyor. (milliyet.com.tr)
Kaynak: İGFA