Bursa Gemlik'te öğretmenlere ziyaret Bursa Gemlik'te öğretmenlere ziyaret

KAĞANDER STRATEJİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ kurucu Başkan Yardımcısı İsmail Doru ve Kuruculardan Mehmet Degin ‘le birlikte Oğuz Boyu federasyonunun kurucu derneklerinden KARACABEY ‘nin misafiri olan KAĞANDER Genel Başkanı Mustafa Bay ziyarette tüzüğün ve kuruluş işlemleri hakkında çalışmalar yaptı. Ev sahibi Musa Altın gösterdiği yakın ilgi ve sıcak ev sahipliğinden dolayı Karacabey Balıkesirliler Derneğine teşekkür edildi.

DAĞ-DER eski Genel Başkanı ve Mücadele Sporları eski Bursa İl Başkanı da olan KAĞANDER Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Başkanı Mustafa Bay, Oğuzlarla ilgili de detaylı bilgiler verdi. Mustafa Bay, “Oğuzlarla ilgili diğer bilgiler: Oğuzlar, Oğuz Boyu Bugün; Türkiye, Balkanlar, Azerbaycan, İran, Irak ve Türkmenistan’da yaşayan Türklerin ataları olan büyük bir Türk boyu. Oğuzlara, Türkmenler de denir.

Oğuz kelimesinin türeyişiyle ilgili çeşitli fikirler ileri sürülmüştür. Kelimenin boy, kabile mânâsına gelen “Ok” ve çokluk eki olan “z”nin birleşmesinden “Ok-uz” (oklar, koylar) anlamında olduğu ileri sürüldüğü gibi, oyrat (haşarı, yaramaz) kelimesinin eş anlamlısı olduğunu iddiâ edenler de vardır. Ancak kelime, Anadolu ağızlarında “halim selim, ağırbaşlı” mânâlarına da kullanılmaktadır. Arap kaynaklarında ise “guz” veya “uz” şeklinde geçmektedir. İlk zamanlar Üçok ve Bozok adlarıyla iki ana kola ayrılmış olan Oğuzlar, daha sonraki devirlerde, Dokuz Oğuz, Altı Oğuz, Üç Oğuz adlarında boylara da ayrıldılar. Oğuzlar, yirmi dört boydan meydana gelmişti. Bunlardan on ikisi Bozok, on ikisi Üçok koluna bağlıydı. Tarihçiler, hazırladıkları cetvellerde Oğuz boylarının adlarını, sembollerini ve ongunlarını (armalarını) göstermişlerdir. Buna göre, Bozoklar; Kayı, Bayat, Alka Evli, Kara Evli, Yazır, Dodurga, Döğer, Yaparlu, Afşar, Begdili, Kızık, Kargın; Üçoklar ise; Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepnî, Salur, Eymur, Ala Yundlu, Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva, Kınık boylarına ayrılmışlardı. Bugün Türkiye’de yirmi dört Oğuz boyuna ait işaret ve yer adlarına çok rastlanmaktadır. Oğuz adına ilk defa Yenisey Kitabelerinde rastlanmaktadır. Barlık Irmağı yöresinde bulunan bu kitabelerde; “Altı Oğuz budunda” sözü yer almaktadır. Öz Yiğen Alp Turan adlı bir beye ait olan bu kitabelerin yazıldığı devirde, Oğuzlar, Göktürkler’inhâkimiyeti altında altı boy hâlinde Barlık Irmağı kıyılarında yaşamaktaydılar” diye konuştu.

Ertuğrul Platformunun devamı olarak 11 ilde örgütlü olduklarını anlatan Eğitimci Mustafa Bay, Erenlik kökenini, tarihini, gelecek kuşaklara da aktarmak istediklerini vurgulayarak, 24 Oğuz Boyundan, Osmanlı’ya, Çanakkale’den, Cumhuriyet ruhuna kadar gelecek kuşaklara eserler ve anlatımlarla destek olmayı hedeflediklerini açıkladı. Hiçbir siyasi parti ve görüşle alakaları olmadığına da dikkat çeken Mustafa Bay, “Bizim yolumuz AlplikErenlik yoludur. Eserler üreten, eserler bırakan bir yapımız var. Bunu da devam ettireceğiz” dedi. KAĞANDER Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı Eğitimci Mustafa Bay, “varlık nedenimiz, paradigmamız muhteşem bir maziden daha ihtişamlı bir geleceğe köprü olmak. Bu köprü oğuz köprüsüdür” diyerek, Göktürklerden Oğuz Boylarına, Osmanlıdan Türkiye Cumhuriyeti tarihine giden süreçleri anlattı.