İddialar sadece bununla sınırlı değil. Nilüfer’de son 30 yılda kurulan rant havuzları, çıkar ilişkileri ve siyasi koruma zincirleri, deyim yerindeyse ortalığa saçılmaya başladı. Adanur’un ifadesine göre, Ekrem Pamuk’un projede gizli anlaşmalarla kazanç sağladığı, belediyeyi devre dışı bırakarak kendine çıkar elde ettiği ve bazı siyasilere daire verdiği öne sürüldü.
Ancak mesele yalnızca Adanur’un açıklamalarıyla sınırlı değil.
“94 kişiyiz, ödediğimiz dairelerimize sahip çıkamıyoruz”
Nilüfer Belediyesi'nin proje ortağı olduğu Ergünkent İnşaat’ın Macro City projesinden daire satın alan vatandaşlar, müteahhidin batmasının ardından arsa sahibi Ekrem Pamuk ve belediye tarafından yüzüstü bırakıldıklarını ifade ediyor.
Mağdurlardan biri olan emekli polis memuru Süleyman Turan, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
“Ben Süleyman Turan, emekli polis memuruyum. Ergünkent’ten daire aldım. Müteahhit iflas etti, tamam. Ama Ekrem Pamuk ve Nilüfer Belediyesi bu fırsatı değerlendirip inşaat sözleşmesini feshetti. Yani açıkça bizim dairelerimize çöktüler.
Elimizde sözleşme var, dekont var. Her belgeyi sunduk. Ama bize sadece ‘vicdanen yanınızdayız’ deyip oyalıyorlar. 94 kişiyiz. Biz ödemesini yaptığımız daireler için tekrar para vermeye razıyız, ama buna dahi yanaşmıyorlar.”
“Bugün belediyeye gittim, başkan bizimle görüşmedi bile”
Bir başka mağdur Mustafa Çelik, yaşadığı çaresizliği şu cümlelerle dile getiriyor:
“Ben Mustafa Çelik. Emin Adanur değil, bizim dairelerimize çöken Ekrem Pamuk’tur. Kimse de çıkıp ‘Dur kardeşim ne yapıyorsun?’ demiyor.
Bugün Nilüfer Belediye Başkanı’na gittim, bizimle görüşmedi bile. Neredesiniz ey adalet savunucuları? Neredesin CHP Genel Başkanı Özgür Özel? İnsanlar açıkça soyuluyor ama kimse ses çıkarmıyor!”
Emin Adanur: “Ekrem Pamuk 50 milyonluk haksız kazanç sağladı”
Bursaspor eski başkanı Emin Adanur, sadece kendi mağduriyetini değil, Nilüfer’deki çıkar ağlarını da gözler önüne serdi:
“Ekrem Pamuk ile %40’lık bir sözleşme yaptık ama bizden bir de %5’lik gizli bir pay aldı. Bugünün parasıyla bu yaklaşık 50 milyon TL. Bu parayı belediyeye bildirmedi.
Arazinin %12,5’i Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in kızı Side Bozbey’e aitti. Ekrem Pamuk, onun kumar borcu olan 500 bin doları ödeyerek bu kısmı da aldı. Her şeyi belgeleriyle savcılığa sunmaya hazırım. Bu insanlar bana ve benim üzerimden birçok kişiye zarar verdi.”
Adanur, projedeki yapılaşma yoğunluğuna da dikkat çekerek şunları söyledi:
“Normalde 65 daire yapılması gereken yere 180 bağımsız bölüm inşa edildi. Projeyi Ekrem Pamuk çizdi, onayı ise dönemin belediye başkanı Turgay Erdem’den aldı. Erdem’e de bu iş karşılığında 2 daire verildiğini duyduk. Bunlar artık kamuya zarar veren kirli işler.”
Bir diğer mağdurdan çağrı: “Oturmak için aldığımız evlere bile giremiyoruz”
Mağdurlardan biri ise şu ifadelerle sesleniyor:
“Hayatımda ilk defa bir daire aldım, oturmak için. Ama körler sağırlar bir olmuş, milletin malına çörekleniyor. Eğer bu iş çözülmezse, Ankara’ya, Cumhurbaşkanlığına kadar gideceğim. Hakkımı her yerde arayacağım.”
Furkan Balaban: “Genç bir yazılımcıyım, hakkımı aramaktan vazgeçmeyeceğim”
27 yaşındaki yazılım uzmanı Furkan Balaban, genç yaşında karşılaştığı bu mağduriyeti şöyle anlatıyor:
“Merhaba, ben Furkan Balaban. 2022 Mayıs ayında, Nilüfer Belediyesi’nin de ortak olduğu Macro City projesinden 2 adet daire aldım. Ancak müteahhit firma ekonomik dar boğaza girince, inşaat %75 seviyesinde kaldı.
Bu durumu fırsat bilen Ekrem Pamuk ve Nilüfer Belediyesi, inşaat sözleşmesini tapu sahiplerinden gizli bir şekilde feshetti ve dairelere çöktü. Yaklaşık 8 aydır hakkımızı almak için mücadele veriyoruz ama ne belediye ne de Ekrem Pamuk bu girişimlere yanıt veriyor.
Gerekli tüm belgeleri sunduk ama Nilüfer Belediyesi bizi ciddiye almıyor. Şu an 59 tapulu, 35 sözleşmeli olmak üzere toplam 94 kişi mağduruz. Biz mağdurlar olarak site yönetimini kurup, kalan inşaatı tamamlamaya razıyız. Peşin ödediğimiz daireleri artık almak istiyoruz.
Belediye de Ekrem Pamuk da sağduyulu davranmıyor. Kendi mülkümüz olan dairelere kavuşmak için her yolu deniyoruz. Bizlerin sesi olun, bizlere ses verin. Hakkımız olanı istiyoruz.”
Son söz mağdurlardan: “Susmayacağız, unutturmayacağız”
Mağdurların tamamı aynı noktada birleşiyor: Ödedikleri dairelerin iadesini, inşaatın yeniden başlamasını ve hukuki haklarının tanınmasını istiyorlar.
Gerekirse yeniden para ödemeye hazır olduklarını ifade eden 94 hak sahibi, belediye ve Ekrem Pamuk’un vicdanen değil, hukuken yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ediyor.
Şimdi gözler, savcılıkta yürüyen süreçte ve siyasi partilerin bu mağduriyet karşısındaki tutumunda...