“Borsanın Ufak Tefek Taşları”, “Borsada Operasyon”, “Gübretaş’ta Maklube Kokusu” isimli yazılarımız binlerce kez okundu ve inanılmaz derecede olumlu yorum ve telefonlar aldık. Olumlu yorumlar dışında yazılarımızın altında yazılan olumsuz mesajlar da yerli yerinde duruyor ve bağımsız bir gazete olarak hiçbir yorumu engellemedik, silmedik. Bağımsız bir gazeteci olarak da yasal sınırları aşmadığı sürece eleştiriye de açığım. Yazımız Bursa iş dünyasında ve borsada işlem yapan kişilerin whatsApp gruplarında elden ele dolaşsa da bugüne kadar yazıda isimleri geçen ilgili ya da kurumlardan bir dönüş ya da tekzip de almadım.
Sermaye Piyasası Kanunu’nun 1.maddesindeki amaca hizmet dışında kimsenin kazancı, yatırım kararları,hisse performansı ile de ilgilenmiyoruz. Amacımız “Muradiye Su” olayında olduğu gibi kamuoyunun ve herşeyden önce 811.000 Türk çiftçisinin haklarının korunması.
Matematikçi olmasam da hafta sonu elimden geldiğince Gübretaş ve Tarım Kredi Kooperatifleri yönetim kurulu, bilanço dip notları, Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklamaları,genel kurul ve genel kurula katılan hazirun tutanakları ile ilgili olarak ayrıntılı bir çalışma yaptım. Yazılarımdan sonra tüm ülke çapından gelen ihbar ve telefonlar yazılarımızdaki tespitlerde ne kadar haklı olduğumuzu da gösterdi.
Sıkı durun şimdi bunları anlatmaya başlayacağız.
Gübretaş’ta yolu kesişen Gübretaş yönetim kurulu üyesi on parmağında on marifet Bursalı siyasetçi Mehmet Tunçak whatsAptan yazdığı mesajda şirketin %8.76 hissedarı Bursalı yatırımcı Gübretaş milyarderi Oğuzhan Şahinkaya’yı namusu ve şerefi üzerine Allah’ı şahit tutarak tanımadığını ve hiç konuşmadığını yazmış.
Hal böyle iken Oğuzhan Şahinkaya şirketin %5.06’sına sahip olduğu 08.10.2019 tarihli KAP açıklaması MKK tarafından duyurulduğu gibi Mehmet Tunçak gerek 02.05.2019 tarihli 2018 yılı genel kurul toplantısına gerekse Oğuzhan Şahinkaya ve bir önceki yazımızda isimleri geçen Ali Osman Güzeldağ ve Levent Palancı’nın hazır bulunduğu 25.06.2020 tarihli 2019 yılı genel kurul toplantısında yönetim kurulu başkanı Fahrettin POYRAZ, yönetim kurulu üyeleri Selahattin Külcü , İbrahım Yumaklı ile birlikte bizzat hazır bulunmuştur.
Üstelik 25.06.2020 tarihli genel kurulun dilek ve temenniler başlıklı 17.maddesinde Oğuzhan Şahinkaya söz almış ve “Şirket faaliyetlerinden memnun olduğunu, şirketin yönetimine olan inancını, şirketin faaliyetlerini yakından takip ettiğini ve uzun vadeli yatırımcı olduğunu” belirtmiştir.
Görünen o ki Oğuzhan Şahinkaya’nın şirketin faaliyetlerini yönetimden daha yakın takip etiği ve varlıkları konusunda hepsinden daha bilgili olduğuna şüphe yok. Profosyonel ve liyakatlı yöneticiler olmadığı sürece şirketinizin altın sahası ve ruhsatı olsa da boş.
Keşke bu kadarla kalsa!
Gübretaş’ın 02.05.2019 tarihinde yapılan ve yönetim kurulu başkanı Fahrettin POYRAZ, yönetim kurulu üyeleri Selahattin Külcü , İbrahım Yumaklı,Mehmet Tunçak,Murat Yasa, Seyfullah Arslantürk,Mehmet Bulut’un hazır bulunduğu 2018 yılı genel kurul toplantı tutanaklarına bakarsanız Ali Demirtaş isimli hissedarın 4 numaralı gündem maddesinin görüşülmesine dair muhalefet şerhinde, girdileri döviz olan şirketin “2017 yılı kur farkı zararının 63.388.000 TL’den 2018 yılında 213.293.000 TL’ye çıktığını ve bu durumdan rahatsızlık duyulması gerektiğini,kur riskinin hedge edilmesi gerektiğini, Koza Altın ile Söğüt’te bulunan altın sahası ile ilgili davanın ne aşamada olduğu ve bilgi istediği, şirketin hisse geri alımı yapmasını istediğini” belirtmiştir.
Aynı yatırımcı 5 numaralı gündem maddesinde; “Kur riskini hedge etmeyen ve de hisse geri almayan yönetimi ibra etmediğini”, 7 numaralı gündem maddesinde, “Başarısız olduğu için şirket yönetiminin ücretinde indirimi yapılmasını”, 9.madde de “SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine uyulmadığı ve yeterli sayıda kadın yönetim kurulu üyesi atması yapılmadığı için” muhalefet şerhi işlemiştir.
O tarihte bunları dile getiren ve genel kurul tutanağına işleten bu bilinçli yatırımcıyı alnından öpmek gerekir.
Gübretaş genel müdürü İbrahim Yumaklı toplantı sonunda söz alarak; “Şirkette cinsiyet ayrımcılığının olmadığını, başarılı olanları ilerleyen zamanlarda aralarında görmek istedikleri ve maaşların aldıkları sorumluluklar doğrultusunda belirlendiğini ve bu bağlamda ücretlerin gayet makul olduğunu ve sıkı durun “HİSSELERİN GERİ ALIMLARIYLA İLGİLİ HERHANGİ BİR KARARLARININ OLMADIĞINI, İLERİKİ ZAMANLARDA YÖNETİM KURULU OLARAK BU KONUYU DEĞERLENDİRMEYE ALABİLECEKLERİNİ” belirtmiştir.
Söğüt altın sahası ile ilgili FETÖ’cü firari Akın İpek’in şirketi Koza Altın ile davaların başladığı tarihler şirketin KAP açıklamalarından görüleceği üzere sırasıyla 17.04.2015, 07.09.2015, 06.11.2015, 29.12.2015, 27.12.2018, 15.02.2019 ‘dur.
- 27.12.2018 tarihli KAP haberinde;
- Davanın kabulü ile taraflar arasında 02.07.2007 tarihinde tanzim edilen sözleşmenin FESHİNE,
- Dava ve sözleşmeye konu maden işletme sahasından Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin TAHLİYESİNE,
- Maden işletme sahasının Şirketimiz'e TESLİMİNE istinaf yolu açık olmak üzere karar verilmiştir.
Hal böyle iken şirket yönetimi yatırımcılarının tüm uyarılarına ve böylesine değerli bir varlığa sahip olmasına, hisse fiyatlarının dip yaptığı 2018-2019 yılları içerisinde 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından SPK’nın hisse geri alımını kolaylaştırmasına rağmen tek bir lot hisse geri alımı yapmayarak görevlerini suistimal etmişlerdir.
2018 yılı genel kurulunun yapıldığı 02.05.2019 tarihinde 1 lot GÜBRETAŞ hissesinin kapanış fiyatı 2.65 TL’dir. Evet yanlış okumadınız 2.65 TL
Bu süreçte Oğuzhan Şahinkaya 08.10.2019 tarihien kadar 16.906.230 lot hisseyi 2.65 TL ve 5 TL arasında toplamıştır.
O günden bugüne kadar da aynı kişilerin görev yaptığı GÜBRETAŞ ya da hakim hissedar Tarım Kredi Kooperatifleri yönetimi tek lot hisse geri alımı yapmamış şirketin %10 hisssesinin yok paraya toplanmasına göz yummuşlardır.
811.000 çiftçimiz ve 1625 kooperatfin ortağı olduğu Tarım Kredi Kooperatiflerinin faaliyet raporuna bakıldığında dönen varlıkların 24.5 milyar TL , özkaynaklarının 8.4 milyar TL , 2019 yılı net satışlarının 18 milyar TL olduğu, tüm kurum net karının 1 milyar TL olduğu, çeşitli alanlarda krediler kullandırıldığı, binlerce icralık çiftçinin olduğu, 2019 yılında 47.397 ortağa 222.223 adet borç bildirim mektubu gönderildiği görülecektir. Dileyen internet sayfasından faaliyet raporunu,kullanılan ve kullandırılan kredileri, rasyolarını açıp okuyabilir.
Buradan şuna gelmek istiyorum kendi üyelerinin borç ve kredi durumu, şirketin rasyoları ortada iken çok değerli olan Söğüt altın sahası ile ilgili olarak yaşanan bu vurdumduymazlık nedendir?
Rakamlarla siz daha fazla boğmadan edindiğim birkaç bilgiyi ve tarafıma ulaşan ihbarları paylaşayım. Son zamanlarda tarım Kredi Kooperatiflerinin bugüne gelmesinde büyük emeği olan Ülkücü MHP kadrolarının tasfiye edildiği,
Tarım Kredi Kooperatifleri ve Gübretaş Yönetim Kurulu başkanı Fahrettin Poyraz ve Bursa’lı Selahattin Külcü’nün dünür oldukları, Fahrettin Poyraz’ın Adnan Yüce, A.Beyberk Ünsal Dursun Akdağı, Adem Tatlı, Davut Arpa ve Osman Bozkurt ile ilişkilerin ve işlemlerin araştırılmasını istemişlerdir.
Gübretaş altını kendi çıkaracağını söyledi lakin bu pahalı bir iş ve mutlaka yüklü bir sermaye artışı gerektiriyor. Bu bağlamda altının çıkarılması ve değerlendirlmesi esnasında ceplerini doldurmak için şimdiden çöreklenmiş olanlar şunu bilmeli ki bu devlet size hakkını yedirmez.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da Ankara’nın göbeğinde olan bitene göz yummayacağını ve her zaman olduğu gibi Türk çiftçisinin hakkını, kendini kamufle eden bazı kripto unsurlara yedirmeyeceğine yürekten inanıyorum.
Ya devlet başa ya kuzgun leşe...
Kalın sağlıcakla.