Gündem

MODKİM ile eğitime yenilik geliyor

Eğitimde bireysel farklılıkları daha etkin bir şekilde yönetmek ve öğrencilerin gelişimlerini sistematik bir şekilde takip etmek amacıyla geliştirilen MODKİM, yapay zekâ destekli "Bütüncül Okul Rehberlik Uygulama ve Öğrenci Gelişim Takip Sistemi" ile eğitim alanında devrim niteliğinde bir yenilik sunuyor.

(İGFA) - MODKİM’in yalnızca bir rehberlik testi sistemi olmaktan öte, kapsamlı bir okul rehberlik modeli olarak tasarlandığı bilgisini veren Prof. Dr. Mehmet Palancı, “çözüm odaklı yaklaşımı ve pozitif çocuk gelişimini referans alan yapısıyla, MODKİM özel bir PDR uygulama modeli sunmaktadır” dedi.

Yenilikçi okul rehberlik modeli öğrencilerin bireysel farklılıklarını oldukça detaylı analiz ederek, yıllar içinde gösterecekleri gelişimi basamak basamak karşılaştırmalı takip ettiğini belirten Prof. Dr. Palancı, gerçek zamanlı uygulamalarla PDR servislerine katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Mizaç-Enneagram temelli yaklaşımın, çocukların doğuştan gelen mizaç özelliklerini belirleyerek, kişilik gelişimlerini desteklemeyi amaçladığını aktaran Prof. Dr. Mehmet Palancı şunları da söyledi:

“3-18 yaş arası çocukların temel eğitim süreçlerinde, bu sistem, öğrencilerin bireysel farklılıklarını anlamaya ve bu farklılıklara uygun eğitim ile rehberlik yöntemleri geliştirmeye olanak tanımaktadır. Mizaç kavramı, bireylerin algı, motivasyon ve dünyaya bakış açısında belirleyici bir rol oynarken, bu sistemle öğrencilere “kişiye özgü öneriler” sunularak potansiyellerinin açığa çıkarılması hedeflenmektedir. Mizaç çocukluk ve ergenlik dönemi için kişilik gelişimini anlamaya en fazla açıklayıcı kaynak sunan bir yaklaşımdır. Kişiliği henüz gelişen çocuklar için oluşturulan bu tercih MODKİM’i oldukça tutarlı bir modele taşımaktadır.”

Mektebim Koleji PDR Koordinatörü Müge Ertürk Berber ise bu modern sistemin, özellikle okul içi uygulamalara odaklanan problem çözücü stratejileri ile dikkati dağınık, dürtüsel davranışlar sergileyen, sosyal beceriler gelişimi desteklenecek, uyum becerileri geliştirilecek, okul ve öğrenme motivasyonu artırılacak ve başarı kimliği geliştirmeye odaklanan temelli rehberlik uygulamaları sunarak, eğitimcilerin ve ailelerin doğru yaklaşımlar geliştirmelerine yardımcı olduğunu aktardı. Özellikle çocuklarda gözlenecek pozitif gelim ve davranış değişim sürecine akademik, kişisel ve mesleki bağlamda katkı sağlayan yaklaşımın hızlı sonuçlar üretmesinin de çocuk ve aile lehine kazanımlar sağladığını vurguladı.

Ayrıca, MODKİM mizaç temelli olarak kurgulanan anne-baba okulu ile aileleri de sürece dâhil ederek, çocuklarına karşı daha etkili yaklaşımlar ve davranışlar geliştirmelerine katkı sağladığını vurgulayan Berber, “alanında uzman ekibimiz, PDR servislerine düzenli süpervizyon desteği vererek, bu sürecin etkinliğini artırmaktadır” diye konuştu.