Güney Afrika’nın İsrail aleyhine açtığı dava dolayısıyla Uluslararası Adalet Divanında alınan ara kararın Filistin davasının geleceği bakımından tarihi bir dönüm noktası olduğuna inanıyoruz. Söz konusu ara kararın bir başlangıç olmasını ve bundan sonra işlenen büyük insanlık suçlarının, kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçların karşılıksız kalmamasını ümit ediyoruz” dedi.
Kurtulmuş, her iki tarafın da kabul edebileceği adil bir barış sağlanamaz ve Filistin halkının hakları korunamazsa savaşın, başta bölge olmak üzere, yayılma potansiyelinin olduğunun görüldüğünü vurguladı. Yemen ve Kızıldeniz’deki gelişmelerin Filistin’e karşı işlenen insanlık suçlarının bir yansıması olduğunun görülmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’nin bölgedeki huzursuzluklardan rahatsız olduğu gibi BAE’nin de son derece rahatsız olduğunu bildiklerini, bunun için müştereken Filistin davasına destek vererek Filistin halkının hakkının ve hukukunun korunduğu bir çözümü ortaya koymak gerektiğini ifade etti.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsrail en büyük gücünün teknolojisi, askeri gücü, bazı devletlerin destek vermesi değil, bölge ve İslam ülkelerinin kararsızlığı, siyasi olarak aynı noktada bulunamamaları ve inisiyatif kullanamamaları olduğunun da altını çizdi. Türkiye-BAE ilişkilerinin mükemmel düzeyde olduğunu ve bunu daha ileriye götürmenin ortak vazifeleri olduğunu belirten Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan’ın kardeşane bir şekilde gerçekleştirdiği dostluğun, işbirliğinin her alanda artarak devam ettiğini söyledi.İki ülkenin parlamentosu olarak pozitif gidişata katkıda bulunmayı arzuladıklarını dile getiren Kurtulmuş, BAE Federal Konsey Başkanı Ghobash ve parlamento heyetini Türkiye’ye davet etti.