otomobil, yol kenarında Köprüören köyüne yaya olarak giden Alaaddin Güder (56), eşi Fatma Güder (50) ve kızları
Emine Güder'e çarptı. Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Ankara Hacı Bayram İmam Hatip Ortaokulu Sosyal Bilgiler öğretmeni Emine Güder, 1 hafta sonra yaşamını yitirdi, anne ve babası ise tedavilerinin ardından taburcu oldu. Kaza sonrası otomobil sürücüsü olduğunu beyan eden Ömer Demirtaş, ifadesinin ardından serbest bırakıldı, hakkında Kütahya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne, taksirle 1 kişinin ölümüne, 2 kişinin de yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle dava açıldı. Kütahya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuksuz sanık Demirtaş, kaza sırasında otomobili kardeşi Ali Demirtaş'ın kullandığını ve suçu üstlendiğini itiraf etti.
Bilirkişi raporu
Mahkeme heyeti, sanık ve tanık ifadelerinin ardından Ömer Demirtaş ve kardeşi Ali Demirtaş'ın kaza sırasında bulundukları yerin tespiti için HTS kayıtlarının incelenmesine karar verdi. İncelemede, aracı Ali Demirtaş'ın kullandığı tespit edildi. Mahkemede savcı, davaya ilişkin mütalaasında bilirkişi raporunda Ali Demirtaş'ın 'tali', ölen Emine Güder, annesi Fatma Güder ile babası Alaaddin Güder'in ise 'asli' kusurlu olduğunun belirtildiğini söyledi. Sürücü Demirtaş’ın da dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranışı nedeniyle kazaya karışarak Emine Güder'in ölümüne, Alaaddin Güder ve Fatma Güder'in yaralanmasına yol açtığını ifade eden savcı, sanık hakkında 5 yıla kadar hapis cezası ile olay tarihinde 17 yaşında olması nedeniyle indirim talep etti.
Ehliyetsiz sürücüye ceza indirimi yapılarak 2 yıl 4 aya indirildi
Savcı, kardeşinin suçunu üstlenen ve ilk duruşmada itiraf eden Ömer Demirtaş hakkında ise beraat istedi. Mahkeme heyeti, savunmaların ardından Ali Demirtaş'a 'taksirle bir kişinin ölümüne, birden fazla kişinin de yaralanmasına sebebiyet verme' suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Olay tarihinde 17 yaşında olan ehliyetsiz sürücü Demirtaş'ın bu cezası, 2 yıl 4 aya indirildi. Heyet, hapis cezasını kısa süreli olması nedeniyle 850 gün karşılığı 20 liradan hesaplayarak 17 bin lira adli para cezasına hükmetti. Ayrıca para cezasının da 10 eşit taksitle ödenebileceği belirtilirken, sanığın ayrıca Güder ailesinin avukatına 29 bin 800 lira ödemesine karar verdi.
Bir insanın fiyatı 17 bin lira mı
Mahkemenin verdiği karara tepki gösteren Alaaddin Güder, itiraz edeceklerini söyledi. Baba Güder, "Mahkemede ceza alacaklarını, içeriye atılacaklarını düşünüyordum. Avukatımıza da sordum, 'İçeri girecekler' dedi. Ama hakime hanım anlatmaya başladı, alacakları ceza düşmeye başladı. Ceza, en son 17 bin liraya düştü. Günlüğü 20 liradan, toplam 17 bin liraya şimdi dışarda. Bir
öğretmen, bir insan. Öğretmen olmasını da bırakalım, bir insanın fiyatı 17 bin lira mı? Bu ceza hak mı? Adalet istiyoruz. Bu cezayı bir de 10 takside bölüyorlar. 1 gün dahi içeride yatmadan çıktı. 18 yaşından küçükmüş. Bu adalet nasıl bir şey, anlayamıyorum. Utanmasalar beni suçlayacaklar. Benim kızımın canına ödenecek olan 17 bin lira. Ama avukata verilecek para 29 bin lira. Adaleti görün. Benim kızım, bir avukat parası bile etmiyor" dedi.