Gübretaş’ta maklube kokusu!

Muhammed Tayyar Türkeş : Gübretaş’ta maklube kokusu!

“Borsanın Ufak Tefek Taşları”  “Borsada Operasyon” isimli yazımızda bir nebzede olsa son zamanlarda borsada dönen dolapları, SPK’ya aldırmaksızın digital alanda at koşturanları, Gübre fabrikalarına yaptığı yatırım nedeniyle kısa sürede milyarder olan Oğuzhan Şahinkaya’yı yazdık.


Gübretaş’ta yolu kesişen Gübretaş yönetim kurulu üyesi on parmağında on marifet Bursalı siyasetçi Mehmet Tunçak ve Bursalı yatırımcı Oğuzhan Şahinkaya’yı yazmış olsak da Bursa bağlantılarını eksik bırakmışız. Mehmet Tunçak’ın herkesin yakından bildiği Bursa’nın ordinaryüs profesör abisi dışında, Gübretaş Genel Müdürü ve yönetim kurulu üyesi İbrahim Yumaklı’da Uludağ Üniversitesi mezunu olduğu gibi Gübretaş’ın diğer bir yönetim kurulu üyesi olan Selahattin Külcü’de İnegöl ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi ve aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki Tarım A.Ş. yönetim kurulu başkanıymış. 


Gübretaş değil mübarek Bursa A.Ş. ve siyasetin uyanıklarının örgütlendiği bir yapı. Sayın Cumhurbaşkanımız Borsa İstanbul, Merkezi Kayıt Kuruluşu, SPK ve MİT’ten ayrıntılı bir rapor istesin de görsün kimler gerek kendi adına gerekse yakınları aracılığıyla ceplerini doldurmuş.  


Yazılarımızdan sonra taze Gübretaş milyarderi matematik ve analiz dehası Oğuzhan Şahinkaya haberi yapan Bursa’daki gazetemize ve televizyonumuza röportaj vermek yerine Habertürk Gazetesinden Rahim Ak’a röportaj vermiş. Rahim Ak’ın başarılı sigortacılık haber ve analizelerine sözümüz yok lakin bir arada çalıştığı gazetenin patronu Turgay Ciner’in, Sabah Gazetesi, Ceytaş, Park Tekstil borsa operasyonlarını, Beyaz Enerji, Havaş, Afşin Elbistan, Ilgın  dosyalarını da yazsın.Yazmadan önce de mutlaka Soner Yalçın’ın Alo Cin-Er yazısını okusun ve mahkeme kararı ve adaletten  söz edip kimseyi aklamaya çalışmasın.


Matematik ve analizle kazandım diyen taze milyarder Oğuzhan Şahinkaya anlaşılan modaya uyup bir pr uzmanı ile anlaşmış. Anlaşmış anlaşmasına da röportajında bilgi eksikliği nedeniyle çok şey sorulmadığından anlattıkları havada kalmış. Sosyal medyada yapılan yorumları duysanız gülmekten ölürsünüz. Keşke bugünun eğitimcisi olarak Bursa E tipi cezaevi E-3 koğuşundaki günlerinden de bahsetseydi. 


Sorularımıza geçmeden önce okuyucularımızı bilgilendirmek için kısaca Gübretaş’ı tanıtalım. 


Borsa İstanbul’da işlem gören ve 6 milyar dolarlık altın rezervi ile gündeme gelen tarım sektörüne kimyevi gübre girdisi tedarik ederek “ülke tarımındaki kalite ve verimliliği arttırmak” amacıyla 6 Kasım 1952 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Gübretaş, Türkiye’nin ilk kimyevi gübre fabrikası olan İskenderun’daki tesisleriyle 1954 yılında üretime başladı. Türkiye’nin ilk fosfatlı ve kompoze gübresini üreten şirket, 2008’deki Razi Petrokimya girişimiyle Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük sanayi yatırımını İran’a gerçekleştiren Gübretaş, bu yılın şubat ayında da sahibi olduğu Nbulkgas Deniz İşletmeciliği şirketini de ihaleye çıkarmış ve Pasco Investment Holding’e satmıştı. Pasco Investment 75 milyon 120 bin dolara  Nbulkgas’ı Gübretaş’tan satın almıştı.


Gübretaş, Söğüt'te sahip olduğu altın sahasıyla ilgili olarak 2007'de FETÖ’nün eski altın çocuğu firari davetiyeci Akın İpek’in sahibi olduğu Koza Altın ile rödovans sözleşmesiyle işletme hakkı anlaşması imzaladı. Koza Altın’ın maden sahasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle Gübretaş 2015 yılında sözleşmeyi feshetti. 2017’de mahkeme süreci başladı ve 2019’un aralık ayında da sonuçlandı. Davayı Gübretaş kazandı ve 13 yıl önce verdiği madeni geri aldı. Yine bu yıl içinde TMSF kontrolündeki Koza Altın'ın Söğüt madenindeki yatırımları ve know-how’u birlikte devraldı ve bunun için de Koza Altın'a 33 milyon lira ödedi.


Halka açık Gübretaş’ın %75.95’i, 811.000 çiftçinin, 1625 kooperatifin ortağı olduğu Türkiye Tarım Kooperaflerinindir. Duyarlılığımız bu yüzden yani Türk çiftçisi ve ülkemizin geleceği için duyduğumuz endişeden. Emin olun Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın her daim sahip çıktığı Türk çiftçisi bu ülkenin savunma sanayii kadar geleceğidir. Bu da böyle biline!


Biz kamuoyu, 811.000 çiftçi ve 1625 kooperatif adına matematik ve analiz dehası Oğuzhan Şahinkaya’ya ve Gübretaş ve Tarım Kredi Kooperatif yönetim kuruluna sormaya devam edelim. Sorduğumuz sorulara verilecek olan cevapları da bu sütünlardan yayınlamayı bağımsız gazetecilik adına ilke edindiğimizi bilmelerini isteriz.


Habertürk’e verdiği röportajda Gübretaş’ta pozisyon aldığı için hisseye manipülatörler yaklaşamıyor diyen matematik dehası Sayın Oğuzhan Şahinkaya;
Gübretaş şirketini kaç kere ziyaret ettiniz? Kaç adet e-mail ya da ihtar keşide ettiniz?Bugüne kadar ne gibi taleplerde bulundunuz?


Bildirimde bulunduğunuz oranlar dışında 3.dereceye kadar aile yakınlarınız suni fiyat hareketleri ve trade için hissede alım-satım yaptılar mı? 


Sizin aracı kurumlar nezdinde taşıdığınız kredili pozisyonlar nedeniyle diğer yatırımcılara aracı kurumlar nezdinde kredili pozisyon taşıma engeli geldi mi? 


10-20 TL arasında şimdilerde Trend Gayrımenkul Ortaklığı ve Silver A.Ş.’de pozisyon alan yasaklı Burak Sözübir hissede bilginiz dahilinde trade operasyonları yaptı mı? 


Özlüce’de simit sarayı olan yakın arkadaşınız Levent Palancı özellikle pandemi döneminde sizin desteğiniz ve onayınızla Bursa Gedik Yatırım’dan hergün yüklü trade işlemi yaptı mı?

Aracı kurumlardan transfer ettiğiniz ve yanınızda çalışan diğer kişiler gün içinde yan hesaplardan Gübretaş işlemlerinde suni fiyat hareketleri gerçekleştirdi mi? 
Elmasbahçe’lerden tanıdığımız Bursalı işadamı Faik Çelik’in oğlu ve Beyçelik Gestamp CEO’su Baran ÇELiK ve eniştesi Ali Osman Güzeldağ ve isimlerini bir sonraki yazımzıda belirteceğimiz Bursa’lı bir kısım işadamı arkadaşınızla anlaşmak ve edindiğiniz bilgileri paylaşmak suretiyle hisseyi Gübretaş/Koza dava süreci ve nihai maden rezerv açıklamasına kadar yükseltmek için yüklü işlemler yaptınız mı? Bu doğrultuda piyasa da hedef fiyat verdiniz mi?Bu kişilerle altın madenini işletmek için şirkete teklifte bulundunuz mu?Gübretaş yönetimine kendinizi ya da bir başkasını sokmak için ne gibi çabalarınız oldu? 


Yeri gelmişken TÜSİAD üyesi,Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu başkanı Baran Çelik bey siz siz olun otomotiv yan sanayi işine ve yöneticiliğine devam edin, edin ki otomotiv yan sanayi dünyasının reklamasyon ve telafisine dayalı kirli yüzü ortaya çıkmasın. Bir de avukatınız Osman Orhan aracılığıyla şimdilerde ayrılık sürecinde amcanıza devrettiğiniz Sheraton Otel arazisini nasıl aldınız onu da bir açıklayın. Malum nedenden ötürü devrettiğiniz nakliye şirketiniz ve Avukat Osman Orhan’ın malum yakınınızı burada yazmayacağımız bir olay neticesinde yargıdan kurtardığı ve ben dahil herkese anlattığı operasyona hiç girmiyorum bile. Bir arada Av. Osman Orhan’ın firari FETÖ’cü savcı Zekeriya ÖZ haini ile Özgen çay bahçesinde, teknede, off roaddaki hikayelerini, Bursa adliyesi ve bakanlıklardaki iş bitirme hikayelerini,hakim ve savılara ofiste verdiği yemekleri, yanında staja aldığı çocuklarını, edindiği servetini anlatalım. Anlatalım da Bursa’da başka avukat yokmuş gibi tüm işadamları niye bu arkadaşa gidiyor anlaşılsın. 


Konu dağılmadan matematik dehası Oğuzhan Şahinkaya’ya can alıcı son sorumuzu da soralım; Birlikte hareket ettiğiniz ya da okulda hademeden öğretmene varana dek yönlendirdiğiniz  kişilerle zimni ya da sözlü olarak gerçekleştirdiğiniz tüm bu işlemleriniz ve adı belirtilen kişilerin gerek aracı kurumlar gerekse MKK nezdinde hesap hareketlerindeki yapılacak tespitler en basitinden 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 104.maddesinde ve ilgili tebliğde tanımlanan “PİYASA BOZUCU EYLEMLER” sayılmaz mı? 


Bu noktada SPK’ya seslenmek istiyorum derinhisse Önder Tavukçuoğlu, Harun Kahraman adlı yatırımcılara uyguladığınız “Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği” Oğuzhan Şahinkaya için geçerli değil mi? Yazımızı ihbar kabul ederek sermaye piyasalarının güvenilir,şeffaf,etkin, istikrarlı, adil ve rekebetçi bir ortamda işleyiş ve genişlemesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için ayrıntılı bir inceleme ile gereğini yapacak mısınız?

 
Öyle izahname, bilanço dip notu okudum, inceledim,matemetikle çarptım, yatırımımı yaptım bekledim,satmayacağım,temettü alacağım demekle olmuyor bu işler. Şimdilerde duyduğumuz kadarıyla bu maharetlerini ekürisü ile üniversite kurmak için harcayacakmış.  Size bu hikaye bir yerden tanıdık geliyor mu? Benim burnuma çok maklube kokusu geldi. Size de geldi mi?  


Şimdi gelelim 811.000 çiftçi ve 1625 kooperatif adına Gübretaş ve Tarım Kredi Kooperatifi yöneticilerine olan sorularımıza;


 2007'de Koza Altın ile rödovans sözleşmesiyle işletme hakkını devrettiğiniz madenle ilgili sözleşmeyi 2015 yılında feshetmenize ve 2017’de yargıya müracaat edip istinaf aşamasından sonra 2019’un Aralık ayında da sonuçlanan davadan önce darbe sonrası ve pandemi döneminde SPK’ca kolaylaştırıldığı üzere niye hisse geri alımı yapmadınız? Siz bu sorunun dahi cevabını veremezsiniz lakin biz diğer soruları da soralım.

Neden çiftçimizin alın teri kooperatiflerinizle birlikte bu 6 milyarlık dolarlık varlığın %10’una tek bir kişinin oturmasına kayıtsız kaldınız? 

Serbest piyasa ekonomisi, halka açık bir şirketiz açıklaması yeterli midir? 

Ülkemizin içinden geçtiği bu zor duruma, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın uyarılarına, Türkiye Varlık Fonunun mevcudiyeti ve 16 Nisan 2020’deki torba yasa düzenlemesiyle bu fonun bir şirketi satın alması veya ortak olması işlemlerine, Sermaye Piyasası Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu’nun bazı hükümlerinden muafiyet sağlanmasına rağmen saha ve rezerv çalışmları Koza A.Ş. bilanço dip notlarında olmasına rağmen 6 milyar dolarlık bu varlık için neden başta Varlık Fonu olmak üzere devletin yetkili kurumlarına neden haber vermediniz? Alman vakıf ve istihbaratı bile ülkemize bu kadar zarar vermedi.

Gübretaş ve Tarım Kredi Kooperatifleri, Oğuzhan Şahinkaya’nın göstere göstere alım ve müracaatlarına, MKK  kayıtlarına rağmen dur bakalım ne olacak yeri midir? Oğuzhan Şahinkaya 3.000 liradan hisseleri toplarken tüm yol haritasını ve rezervi bilen, onlarca danışmanı, komitesi, bağımsız yönetim kurulu üyesi olan şirket yöneticileri olarak siz ne yapıyordunuz? Özel bir halka açık şirketin yöneticisi ya da hakim hissedarı olsanız böyle mi davranırdınız?

Yanlış anlaşılmasın kimsenin kazancında gözümüz yok lakin devletin, 811.000 çiftçinin haklarının en basitinden basiretsiz yöneticiler sayesinde uçup gitmesine, Türkiyenin geleceği için son derece önemli bir kamu kurumunun şu an nedenini bilmediğimiz bir nedenden ötürü sessiz kalıp organize ve sistematik bir şekilde hareket eden Oğuzhan Şahinkaya ve ekibince  tek bir delikli kuruş vergi ödemeden milyarlarca lirayı cebine koymasına da kamu adına seyirci kalmamızı da kimse beklemesin. 

Dedik ya bu memleketin Muhsin Çelebiler’i bitmez. 

Kalın sağlıcakla...