•    Ben herkese aitim ve kimseye ait değilim, sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım. (Homeros)
•    Binlerce yeşil gözü olan bir zeytin ağacı gibi, çok şey görmüşüm gibi ve çok şey geçmiş gibi başımdan. Ah! Dedim sonra Ah! (Didem Madak)
•    Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, yetmişinde bile, mesela zeytin dikeceksin hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil, ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için, Yaşamak yani ağır bastığından. (Nazım Hikmet)
•    Yetişkin bir aslanı, kaplanı uslandırıp adam etmek neyse, zeytinlik yetiştirmek de o! Yürek ister, sebat ister bu iş. (Necati Cumalı)
•    Önde zeytin ağaçları, arkasında yar. Sene 1946, Mevsim sonbahar. Önde zeytin ağaçları neyleyim. Dalları neyleyim. Yar yoluna dökülmedik yolları neyleyim. (Bedri Rahmi Eyüboğlu)
•    Zeytin ağacının vazgeçtiği yerde Akdeniz biter. (Georges Duhamel)
•    Zeytin ağacı, cennetin en zengin armağanıdır. (Thomas Jefferson)
•    Tümünü seviyorum, ama en çok zeytini. Öncelikle dalı ile barışı, altın renkli yağı ile huzur ve mutluluğu sembolize ettiği için. (Aldous Huxley)
•    Akdeniz’in tümü, dişlerin arasındaki siyah zeytinlerin acı tadından yükseliyor sanki. Etten ve şaraptan daha eski bir tat; serin su kadar eski bir tat. (Lawrence Durrell)

Zengin besin değerleri ve lezzeti ile zeytinler kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Ara öğünlerde de kullanılabilen zeytinler meze çeşidi olarak da servis edilebilir. Bunun yanında salatalarda ve makarnalarda da lezzet vermek için kullanılabilir. Sofraların neredeyse her alanında bulunan zeytinler yetiştikleri yerin toprağına ve hava koşullarına göre çeşitlilik göstermektedir. Uzun yıllardır her alanda kullanılan zeytin çeşitleri arasında en bilinen ve en çok tercih edilen Gemlik zeytini de bulunmaktadır. Gemlik zeytini özellikleri ile diğer zeytin çeşitlerinden farklıdır ve sıklıkla tercih edilmektedir.


Gemlik zeytini özellikleri arasında meşakatli bir yetiştirme süreci de bulunmaktadır. Sonbahar ve kış ayları boyunca kar ve yağmur ile dolmuş ve kabarmış olan toprak ilkbaharın gelmesi ile beraber sürülmeye başlanır ve zeytin ağaçlarının kökleri havalandırılır. Her ağaçta olduğu gibi zeytin ağaçları da bu dönemde büyük bir özenle fazla dalları ve gereksiz sürgünlerinden arındırılmak üzere budanır ve meyve vermeye hazır hale getirilir. Haziran aylarının başlarında çiçek açmaya başlayan zeytin ağaçları temmuz aylarında budanarak daha güçlü hale getirilir. Temmuz ve Ağustos ayları boyunca yağmur olmadığından dolayı bu ağaçların düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Eylül aylarında meyveleri çıkmaya başlayan ağaçlar zeytinler tamamen siyah hale gelene kadar bekletilir. Bu süre Kasım ayında başlarken bazen Ocak ayına kadar sürebilmektedir. El ile tek tek toplanan zeytinler boyutlarına göre ayrılır. Sadece su ve tuz kullanılarak salamura haline getirilir ve büyük bir özenle paketlenir.


Bursa’nın Gemlik ilçesinde yetişen ve adını da buradan alan zeytin çeşidi Marmara Bölgesi’nin de önemli ticaret ürünleri arasında yer almaktadır ve Marmara Bölgesi’nde bulunan zeytin ağaçlarının çok büyük bir kısmı Gemlik’te bulunmaktadır. Zeytin ağaçları 500 yıla kadar yaşadığından bu bölgede 100 yaşını aşmış ağaçların sayısı da oldukça fazladır. Bunun yanında zeytin üretilen her bölgede özel Gemlik zeytinleri fidanlarına da rastlamak mümkündür. Bu zeytini diğer zeytin çeşitlerinden ayıran en önemli Gemlik zeytini özellikleri ise kabuklarının ince, çekirdeklerinin küçük ve meyve kısmının diğerlerine göre büyük olmasıdır. Siyah renkteki bu zeytin çeşidi zeytinlerin tamamen olgunlaşmasının ardından hasat edilmektedir. Tirilye, Kıvırcık, Kaplık ve Kara isimleri de anılan bu zeytin çeşidi elle toplandığı için tamamen doğaldır ve makine ile yapılan toplamalar sırasında oluşan hasarlardan tamamen arındırılmıştır. En bilinen Gemlik zeytini özellikleri :

Meyve kısmı etli olan zeytin çekirdiğinden çok kolay bir şekilde ayrılır.

Kendine has kokusu, aroması ve lezzeti ile dünyaca ünlüdür ve en iyi salamura zeytin çeşidi olarak bilinmektedir.

Yetiştiği bölgenin iklim koşulları, meyveler olgunlaşırken verilen emek ve toprak koşulları ile Gemlik zeytinin kendine has bir aroması vardır.

Gemlik zeytininin orjinal rengi koyu bir siyahtır ve tamamen siyahlaşmamış zeytinler hasat sırasında toplanmamaktadır.

Zeytinlerin tamamen siyaha dönerek olgunlaşmasının ardından elle toplanır ve hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaz. Bu nedenle katkı maddeleri kullanılmadan aromasını ve lezzetini koruyarak sofralara kadar ulaşır.


En çok bilinen Gemlik zeytini özellikleri arasında ise ince kabuklu, bol etli ve küçük çekirdekli olması yer almaktadır.

Nilüfer’de dans şöleni Nilüfer’de dans şöleni

Zeytinler tamamen olgunlaştıktan sonra elle toplanıp sadece su ve tuz ile salamura edildiğinden dolayı Gemlik zeytinlerinin raf ömrü oldukça uzundur ve ambalajında bozulmadan aylarca durabilir.