Bakan Bayraktar, Ankara'da 'Madenlerde Sürdürülebilirlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Vizyon Organizasyonu'nun açılış törenine katıldı. Bayraktar, pandemi ve deprem süreçlerine rağmen ekonomide yüzde 4,5'lik büyüme kaydettiklerini belirterek, Türkiye'nin maden ihtiyacının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Madenciliğin ekonomik kalkınma ve günlük yaşam için gerekli olan teknolojilere ham maddeyi sağlayan oldukça stratejik bir alan olduğunu ifade eden Bayraktar, "Önümüzdeki dönemde de sürdürülebilir kalkınma ve 'net sıfır emisyon' hedeflerini gerçekleştirebilmek için madenlere, özellikle stratejik madenlere, nadir toprak elementlerine çok daha fazla ihtiyaç duyulan bir süreci yaşayacağız. Enerji ile birlikte madenlerde de büyüyen talebi karşılamak, bu alanlarda dışa bağımlılığımızı düşürmek; en büyük hedefimiz" diye konuştu.

'2023'TE 41 MİLYON TON KÖMÜR İTHALATI YAPTIK'

ü

Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 36'sı, birincil enerji arzının ise yüzde 26'sının kömürden sağlandığını aktaran Bayraktar, "Bu anlamda 2022 yılında 39 milyon ton, 2023'te 41 milyon ton kömür ithalatı yaptığımızı da belirtmek istiyorum. Bugün dünyanın birçok gelişmiş ekonomisi, çok yoğun bir şekilde kömür kullanıyor. 'Kömürden çıkıyoruz' diyen Avrupa ülkelerinin tüketimlerinin nasıl arttığını görüyoruz. Dolayısıyla diyoruz ki; 'Kömürün belli bir süre daha ekonomide mutlaka olmaya devam etmesi lazım.' Tabii ki üretiminde ve kullanımında en güvenli ve çevre dostu yöntemleri takip ederek. 2022'deki yerli kömür üretimimizi 105 milyon tonun üzerine çıkararak bir rekor kırdık. Ancak önemli miktardaki ithalatı düşündüğümüzde, çok daha yüksek rakamlara ulaşmamızın şart olduğunu söylememiz gerekiyor. Türkiye'nin yıllık 150 milyon ton kömür üretim hedefine ulaşması, bizi çok daha ileri bir noktaya taşıyacaktır" dedi. Bakan Bayraktar: Bu yıl 3 bin 225 maden ruhsat sahası denetlendi

ü

'YÜZDE 5 CİVARINDA BÜYÜME SAĞLADIK'

ü

Maden ihracatında artış yaşandığını kaydeden Bayraktar, "2022 yılında 6,5 milyar dolarlık ihracat yaparak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Geçtiğimiz yıl bir miktar düşüş olsa da bu yıl maden ihracatımız yeniden artış trendine girdi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 civarında bir büyüme sağladık. Nihai hedefimiz, madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek. GSYH'deki madenciliğin payı, 2002'de binde 6 seviyesindeydi. Geride bıraktığımız 21 yılda bu oranı yüzde 1,4 seviyesine ulaştırdık. Hedefimiz; bu payı ilk olarak 2028 yılında yüzde 2'ye, ilerleyen dönemde ise yüzde 5'e çıkarmak" diye konuştu. Bayraktar, madenlere yönelik denetimlerin arttırıldığına dikkat çekerek, "Bu kapsamda MAPEG, 2023'te maden ruhsat sahalarına ilişkin 8 bin 828 denetim yaptı. İncelemeler sonucunda 1 milyar 260 milyon liralık idari para cezası uygulandı. Tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle toplam 2 bin 421 faaliyet durdurma işlemi kararı verdi. Bu yıl ise 15 Nisan itibarıyla 3 bin 225 maden ruhsat sahasının denetimi gerçekleştirildi" dedi.

ü

'8 KARDEŞİMİZİ ARAMA ÇALIŞMAMIZ DEVAM EDİYOR'

ü

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden sahasında meydana gelen kazanın takipçisi olduklarını söyleyen Bayraktar, "İlk dakikadan itibaren devletimiz bütün imkanlarıyla oradaydı, hala da orada. Bizler de aralıksız 20 günümüzü orada geçirdik. Bayram öncesi bir kardeşimizin cansız bedenine ulaştık. İşçi kardeşimizi, ailesi ve mesai arkadaşlarıyla birlikte memleketinde toprağa verdik. Bir kez daha Uğur Yıldız kardeşime Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum. Toprak altında kalan 8 kardeşimizi aramak için çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra; bu yaşanan üzücü olayda ihmali, kusuru olan varsa bunun da hesabını devlet olarak soracağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın" diye konuştu.